A sörtörköly kréker alapanyaga a rostban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, ami nem csak egészséges, de finom is. Miért nevezzük a sörtörköly krékert úgynevezett upcycled élelmiszernek, és mit kell tudnunk az élelmiszer újrahasznosításról?
Nos, az upcycled élelmiszerek olyan alapanyagokból készülnek, amiket egy másik élelmiszer előállítása melléktermékeként amúgy kidobtak volna, pedig emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. Az a késztetés, hogy mindent felhasználjunk a konyhában, ősidők óta ismert, így született meg a zsemlemorzsa, a kolbász, vagy a pálinka is. Kiválóan felhasználható alapanyag például a sörgyártás során a malátából megmaradó árpa és/vagy búza őrlemény, más néven sörtörköly, ami tápanyagban rendkívül gazdag, eddig mégis jobbára állati takarmányként végezte.
A Secontaste jóvoltából 2021 óta azonban már léteznek - több ízben, így meggyes, csokis, mogyorós verzióban is - úgynevezett sörtörköly granolák, amik már itthon is megtalálhatók kávézókban, delikáteszek polcain, vagy hotelek büfé reggeli kínálatában, és a jövőben a reggeliző pelyhek piacán jelenthetnek reális alternatívát a nagy gyártók termékeinek.
A sörtörköly legújabb újrahasznosításaként pedig nyárra megérkezett a kréker változat, ami a sörkorcsolyák palettáján a mogyoró-nachos-ropi trió hármas mellett egy újfajta snack, ami legalább olyan gyorsan csúszik, mint maga a sör. A termék ötletgazdája az RTL Klub Cápák között műsorából sörtörköly granoláiról ismert Dalmadi Júlia. A többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkező élelmiszer futurista, csapatával és partnereivel együtt, évek óta az ételpazarlás csökkentésén és az élelmiszer upcyclingon dolgozik.
- A sörtörköly a sörgyártáshoz kapcsolódó összes élelmiszerhulladék közel 85%-át teszi ki. Hazánkban állati takarmányként való felhasználása a szokásos gyakorlat, noha emberi fogyasztásra is kiválóan alkalmas. Pár éve még a sörfőző mesterek biztosan nem gondolták volna, hogy az általuk használt maláta egyszer reggeliző pehely formájában kaphat második életet, vagy éppen a saját terméküket tökéletesen kísérő sörkorcsolyaként. Pedig ez a helyzet, hiszen bizonyítás nyert, hogy a sörtörkölyből készült termékek finomak és egészségesek is egyszerre, többnyire magasabb rost, fehérje és csökkentett szénhidrát tartalommal rendelkeznek - hangsúlyozta Dalmadi Júlia.
A sörtörköly kréker már túl van a teszteléseken, az alapítók nyáron sikeres kampányt indította a Brancson.
Júlia a kampány során több csomagot is összeállított, ami jól mutatja, hogy érdemes változatos lehetőségeket kínálni a vásárlóknak: kisebb kiszereléssel, sörrel vagy egyéb szolgáltatással bővített csomaggal és a vendéglátóknak szánt nagy kiszereléssel indult a kampány. A kampányidőszak alatt Júlia és csapat nagyon hatékony social media kommunikációt és direkt marketinget is bevetett. A siker nem maradt el, a legsikeresebb kampányként zártak: 50 nap alatt 5.3 millió forintot gyűjtöttek.